Wie kent het niet? De port! Een lekkere vintage portwijn, een Ruby of een Tawny; kan jou het schelen? Je drinkt het allemaal en je waardeert het allemaal. Toch is het niet de bedoeling om portwijn zomaar achterover te gooien en te drinken. Het is een bijzondere wijn en we gunnen het je om hier uitermate goed van te genieten. Maar daar op de meest optimale wijze van genieten, hoe doe je dat? Daar willen we je best een handje bij helpen en dat vertellen we je graag in deze blog! We leggen je namelijk op een begrijpelijke wijze uit waar je aan moet denken om port op de lekkerste manier te drinken. Als je dit hebt gelezen, zit er nog maar één ding op; lekker genieten!
De temperatuur en het laten luchten van port
Laten we beginnen met het laten luchten van de portwijn en de temperatuur hiervan. Het is allereerst belangrijk dat je de port niet te koud drinkt, maar ook zeker niet te warm. De meeste mensen drinken rode wijn op kamertemperatuur of daar iets onder. Hoewel port op rode wijn lijkt qua uiterlijk, is dat wat betreft de smaak totaal niet zo. Wat betreft de temperatuur vraagt dit ook om een andere aanpak. Zo is het belangrijk dat je de portwijn op een temperatuur van 16 tot 18 graden drinkt. Als je dat zo aanpakt, zul je merken dat de aroma’s en complexere smaken beter naar voren komen en de wijn simpelweg lekkerder drinkt. Daarnaast is het, vooral bij vintage en oude tawny’s, belangrijk dat je de port laat ‘decanteren’. Dit helpt met het ‘openen’ van de smaak.
De wijze van proeven van de port
Ook raden we je aan de port op een bepaalde wijze te gaan proeven. Je hoeft het repertoire van Dries Roelvink niet op te dreunen wat betreft het proeven van de portwijn en het liefst helemaal niet in een restaurant of andere openbare plek, maar goed proeven is wel degelijk belangrijk. Zo raden we je aan om de portwijn in kleine slokjes te drinken en hem even te laten ‘draaien’ in je mond. Als je dat doet, proef je de rijke smaak en fijne aroma’s veel beter en weet je opeens wél waar ze het over hebben met ‘een hint van karamel en een notensmaak’. Of niet, maar dan ligt het in ieder geval niet aan jou!
Het eten
Daarnaast vragen we je nog om een beetje extra voorbereiding. De Portugezen houden wel van een lekker hapje en drankje en dat geldt net zo goed voor port en de combinatie daarvan met eten. Dit betekent dat je een goede keuze maakt als je wat eten haalt voor bij je portwijn. Let er daarbij wél op dat je het juiste eten kiest. Zo is het handig om aandacht te besteden aan het smaakprofiel van de specifieke portwijn die je op het oog hebt en de combinatie daarvan met eten. Zo kan een Ruby goed bij chocoladedesserts en bij blauwe kaas passen, maar is een Tawny misschien wel beter geschikt voor noten en fruit.
Wil je eerst even proeven? Bezoek de wijnproeverij Breda.